Lataa ohje PDF muodossa

Hei! KLIK Asuntovuokraus haluaa toivottaa sinulle onnea uuteen kotiin. Muuttaminen pitää yleisesti sisällään paljon tehtävää sekä monenlaista muistettavaa. Juuri sen takia olemme laatineet sinulle ohjepaketin, joka pitää sisällään tietoa toimenpiteistä ja asioista, joita sinun tulee huomioida muuton yhteydessä sekä yleisestikin vuokrasuhteen aikana.

Opas on suuntaa antava, mutta lisää tietoa vuokralaiselle on löydettävissä kotisivuillamme www.klikasuntovuokraus.fi . Esimerkiksi tietopankki sivuillamme pitää paljon tietoa sisällään ja keräämme sinne aina lisää tärkeitä asioita sinua helpottamaan.

Ole hyvä ja tutustu infopakettiimme!

Sisään- ja ulosmuuttotarkastus

Normaalisti vuokrasuhde sujuu täysin ongelmitta aina asunnon vuokrauksesta pois muuttamiseen. Joskus kuitenkin vuokralaisella ja vuokranantajalla saattaa ilmetä erimielisyyksiä siitä, mitkä virheet asunnossa ovat syntyneet vuokrasuhteen aikana ja mitkä olivat asunnossa jo ennen vuokrasuhteen alkua.

Tarjoamme asiakkaillemme ilmaisen, sähköisen muuttotarkastuslomakkeen, jonka avulla varmistat, että kaikki sujuu juuri niin kuin kuuluukin. Muuttotarkastus on tosite siitä, missä kunnossa asunto on ollut vuokralaisen vuokratessa sen. Täytät vain lomakkeen ja me arkistoimme muuttotarkastuksesi tiedot puolestasi. Voit koska tahansa pyytää tarkastuksesi tiedot asiakaspalvelustamme!

Muuttajan muistilistan avulla saat helposti tarkastettua mitä kaikkea muuton yhteydessä tuleekaan muistaa. Muuttajan muistilista on tarkoitettu kaikille vuokralaisille vapaasti käytettäväksi.

Käy lista läpi huolellisesti, jotta kaikki asiat tulee hoidettua muuttaessasi. Muistilista on käytössäsi sähköisenä versiona kotisivuillamme tai voit myös halutessasi tulostaa sen. Huomaathan että muistilista ei ole aikajärjestyksessä!

Muistilistan löydät osoitteesta: www.klikasuntovuokraus.fi/vuokralaiset/muuttajan-muistilista

Tärkein velvoite vuokralaiselle on sovitun vuokran maksaminen vuokrasuhteen aikana sovittuna ajankohtana. Vuokralaisen on huolehdittava yleisesti asunnosta ja asuttava siististi. Osana huolellista hoitoa on säännöllinen siivoaminen ja puhtaanapito.

Mikäli vuokrasopimuksessa ei ole toisin sovittu vuokralainen ei ole vastuussa tavanomaisesta kulumisesta, joka aiheutuu huoneiston normaalista käytöstä vuokrasopimuksessa sovittuun tarkoitukseen, vaan huoneiston kunnosta ja kunnossapidosta vastaa vuokranantaja. Vuokralainen on kuitenkin velvollinen korvaamaan vuokranantajalle vahingot, jotka hän on tahallisesti tai huolimattomuuttaan aiheuttanut huoneistolle. Lemmikkieläinten aiheuttamat raapiutumat eri pinnoilla ei ole tavanomaista kulumista, vaan ne voidaan katsoa vuokralaisen korvattavaksi. Lisäksi mikäli vieraasi tai muu huoneistossa oleskeleva on aiheuttanut vahinkoa, olet vuokralaisena vastuussa myös heidän aiheuttamistaan vahingoista.

Yleiset järjestyssäännöt on hyvä käydä heti asuntoon muuttaessa läpi ja niitä tulee noudattaa säntillisesti. Lisäksi vuokralaisen tulee tarkistaa palovaroittimen toimivuus säännöllisin väliajoin

Vuokralaisen velvollisuus on maksaa vastiketta huoneiston hallintaoikeudesta, eli vuokraa. Vuokra tulee maksaa ajallaan, niin kuin vuokrasopimuksessa on sovittu. Lisäksi vuokralaisen tulee yleisesti noudattaa vuokrasopimuksen ehtoja ja velvoitteita.

Vuokralaisen tulee viipymättä ilmoittaa (ilmoitusvelvollisuus) vuokranantajalle mikäli huoneistossa ilmenee vahingoittumista tai sellaista puutteellisuutta, jonka korjaamisesta vuokranantaja on vastuussa

Mikäli vuokrasuhteen aikana tapahtuu muutoksia ole yhteydessä vuokranantajaan. Jos esimerkiksi poika- tai tyttöystävä on muuttamassa asuntoon on siitä ilmoitettava välittömästi vuokranantajalle, sillä se voi vaikuttaa esimerkiksi vesimaksuihin, joita peritään huoneistokohtaisesti.

Asia on suhteellisen yksinkertainen. Vuokralaisena et saa tehdä minkäänlaisia muutostöitä ilman vuokranantajan lupaa, ellei toisin ole sopimuksessa sovittu. Lupa kannattaa pyytää varmuuden vuoksi vielä kirjallisena. Vaikka sopimuksessa oltaisiinkin jotain remonteista sovittu, ole kuitenkin vuokranantajaan yhteydessä ennen kuin aloitat minkäänlaisia remontteja tekemään varmuuden vuoksi. Jo esimerkiksi seinien maalaaminen on muutostyötä, jonka puitteissa vuokranantajaan tulisi ottaa yhteyttä. Lisäksi vuokranantajan kanssa kannattaa myös sopia remontin kuluista, jotta mahdollisilta riidoilta vältyttäisiin tulevaisuudessa.

Mikäli vuokrasuhteen aikana tapahtuu muutoksia ole yhteydessä vuokranantajaan. Jos esimerkiksi poika- tai tyttöystävä on muuttamassa asuntoon on siitä ilmoitettava välittömästi vuokranantajalle, sillä se voi vaikuttaa esimerkiksi vesimaksuihin, joita peritään huoneistokohtaisesti.

Vuokrasopimus tulee aina irtisanoa kirjallisesti sekä todistettavasti. Tyypillisintä on, että vuokralainen irtisanoo vuokrasopimuksen, eikä vuokralainen tarvitse irtisanomisen syyksi erityisiä perusteluita, kun taas vuokranantajan tulee ilmoittaa hyvän vuokratavan mukainen irtisanomisperuste. Yleisesti irtisanominen kannattaa tehdä hyvissä ajoin, jotta ilmoitus varmasti vastaanotetaan ja kuitataan ajoissa.

Irtisanomisajat: 
• Vuokralaisen irtisanoessa irtisanomisaika on aina yksi (1) kuukausi
• Vuokranantajan irtisanoessa vuokrasopimuksen irtisanomisaika on alle vuoden kestäneessä sopimuksessa kolme (3) kuukautta ja vähintään vuoden kestäneessä kuusi (6) kuukautta


HUOMIO! Mikäli sopimuksessa on sovittu ensimmäisestä irtisanomisajan alkamispäivästä, tulee sitä noudattaa.

HUOMIO! Määräaikaista vuokrasopimusta ei voida irtisanoa yksin kummankaan osapuolen toimesta, vaan se sitoo koko osapuolia koko vuokrasuhteen keston ajan.


Irtisanoessa tärkeimmät kohdat:
• Irtisanominen tehtävä kirjallisesti
• Tee irtisanominen todistettavasti
• Tarkasta sopimus mahdollisen ensimmäisen irtisanomisajan alkamispäivän varalta
• Muista ottaa kuittaus toiselta osapuolelta irtisanomisen vastaanottamisesta

Käytä Klik Asuntovuokrauksen irtisanomislomaketta, niin hoidamme irtisanomisen puolestasi! Voit jättää irtisanomisilmoituksen veloituksetta www.klikasuntovuokraus.fi/vuokralaiset/sahkoinen-vuokrasuhteen-irtisanominen, niin hoidamme irtisanomisilmoituksen asiamukaisen toimituksen vuokranantajallesi!

Katso lisää “Tärkeät lakipykälät” kohdasta: http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1995/19950481#L7

Asuntoa tulee yleisesti hoitaa huolellisesti ja säännöllinen siivous ja puhtaanapito ovatkin osa asunnon huolellista hoitoa. Vuokrasuhteen päätyttyä tulee asunto luovuttaa tyhjänä, mutta myös hyvässä kunnossa ja siivottuna. Mikäli toisin ei ole sovittu, tulee asunto luovuttaa vastaavassa kunnossa kuin vuokrasuhteen alussa, lukuun ottamatta tavanomaista kulumista. Mikäli asunnon perussiivouksesta on huolehdittu hyvin jo vuokrasuhteen aikana, on loppusiivous varmasti huomattavasti vaivattomampi. Loppusiivous ja siivousohjeen tarkoituksena on helpottaa sinua huomioimaan jokainen kohta huoneistossa kun muutto on edessä. Yleisesti koko huoneiston tulee olla siivottuna perusteellisesti muuton yhteydessä.

Mikäli huoneistoa ei ole siivottu, siivouksen suorittaa siivousyritys ja kulut laskutetaan vuokralaiselta. Vuokralaisen siivottavaksi kuuluu muun muassa ikkunoiden pesu, jääkaapin ja pakastimen sulatus sekä puhdistaminen, uunin ja lieden puhtaanapito, poisto- ja korvausilmaventtiilien ja liesituulettimen suodattimen puhdistaminen sekä lattiakaivon puhdistus. Aina vuokrasuhteen päättyessä asunto, kaapit, lattiat ja pinnat on oltava pyyhitty, sekä kaappien hyllyt ja laatikostot on oltava pyyhittyinä. Liesi ja sen tausta on oltava puhdistettuna. Muista myös puhdistaa lieden alalaatikon pelteineen/ritilöineen.

Kylpyhuoneessa pesualtaat, wc-istuin on pestävä perusteellisesti ja mikäli huoneistossa on sauna, tulee sen lauteet olla pesty. Huomattavaa on myös, että kaikki muutkin tilat jotka ovat olleet käytössäsi (varastot yms.) tulee olla tyhjennetty tavaroista ja siistitty. Lisäksi parveke on myös vuokralaisen vastuulla ja sitä tulee myöskin hoitaa asianmukaisesti. Mikäli asuntoon kuuluu piha, tulee siitäkin huolehtia niin, että se on siisti yleisilmeeltään.

HUOMIO! Siivous tulee olla suoritettu huolellisesti

Huomio! Muista kuitenkin jättää asuntoon asuntokohtaiset varusteet, kuten ikkunanavain, verholiut, sokeripalat, koneiden ja laitteiden käyttöohjeet yms. Mikäli asunnosta puuttuu varusteita ne laskutetaan vuokralaiselta.

Liesi ja uuni
Liesituuletin
Jääkaappi/pakastin
Astianpesukone
Pesuallas
Keittiökaapit

Asunnossa suoritetaan vuokralaisen muutettua muuttotarkastus vuokranantajan toimesta tai vaihtoehtoisesti KLIK Asuntovuokrauksen toimesta, jossa tarkastetaan onko asunto siivottu huolellisesti ja löytyykö mahdollisia korjaustarpeita. Mikäli muuttotarkastuksessa havaitaan, että asuntoa ei ole siivottu riittävän huolellisesti, niin vaarana on, että joudut maksamaan siivousliikkeen uudelleensiivouksen.

Kuitenkin mahdollisuuksien mukaan vuokralaiselle varataan mahdollisuus huolehtia siivouksesta välittömästi ennen asunnon luovutusta seuraavalle vuokralaiselle.

Mikäli asunnossa ilmenee vuokralaisen laiminlyönnin johdosta aiheutuneita vaurioita, voidaan vakuudesta pidättää kohtuulliset kulut niiden korjaamiseksi.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form

Vakuuden palauttamisesta sinun tulee olla yhteydessä suoraan vuokranantajaasi. Vuokrasuhteesi päättyessä tallettamasi vakuus palautetaan vuokranantajan toimesta viipymättä, mikäli olet hoitanut kaikki vuokravelvoitteet moitteetta, eikä asunnolle ole aiheutunut vahinkoa, joka ei kuulu normaalin kulumisen piiriin.

Kun vakuus on talletettu suoraan vuokranantajan tilille, maksaa vuokranantaja pantatut varat suoraan tilillesi. Jos olet käyttänyt vuokrasopimuksessa vakuutena pankissa avattavaa vakuustiliä, varat vapauttaa vuokranantajasi vuokrasuhteen päättyessä allekirjoittamalla panttaussitoumuksen.

Klik Asuntovuokraus Oy
2804329-9
Itsenäisyydenkatu 42
28130 PORI

www.klikasuntovuokraus.fi

Sähkösopimus
Fortum: www.fortum.fi, asiakaspalvelu ark. 9-17, puh. 0200 19000
Vattenfall: www.vattenfall.fi, asiakaspalvelu ark. 9-17, puh. 020 722 9000
Pori Energia: www.porienergia.fi, asiakaspalvelu ark. 8-16.15, puh. (02) 621 2050

Vakuutukset
LähiTapiola: www.lahitapiola.fi, asiakaspalvelu ark. 8-18, puh. 02 630 7100
If: www.if.fi, asiakaspalvelu ark. 8-20, puh. 010 19 19 19
Popvakuutus: www.popvakuutus.fi, asiakaspalvelu ark. 9-17, puh. 010 3910 391
Pohjantähti: www.pohjantahti.fi, asiakaspalvelu ark. 8-20, puh. 020 763 4010
OP Vakuutus: www.op.fi, asiakaspalvelu ark. 8-18, puh. 0303 0303


Jätehuolto
Veikko Lehti Oy: www.veikkolehti.fi, asiakaspalvelu ark. 8-16, puh 02 631 6100

(HUOM: Tarkastathan yhteystietojen ajantasaisuuden palveluntarjoajan kotisivuilta.)

2804329-9 / toimisto@klikasuntovuokraus.fi / 040 142 7528 / 040 142 7628 / Itsenäisyydenkatu 42, 28130 PORI
(Aineiston kaupallinen kopiointi, hyödyntäminen ja käyttö ehdottomasti kielletty)