Voit vaihtaa roolia myöhemmin täältä

Nuoli ylös iconi

Valitse kumpi olet

Valitsemalla jomman kumman roolin, sivusto mukautuu teille sopivaksi. Voit halutessasi vaihtaa roolia myöhemmin. Valitsemalla roolin ja käyttämällä sivustoamme, hyväksyt evästeiden käyttöä koskevat ehtomme.

Hyvä muistaa muuttaessa

Muuttajan muistilistan avulla saat helposti tarkastettua mitä kaikkea muuton yhteydessä tuleekaan muistaa. Muuttajan muistilista on tarkoitettu kaikille vuokralaisille vapaasti käytettäväksi. Käy lista läpi huolellisesti, jotta kaikki asiat tulee hoidettua muuttaessasi. Muistilista on käytössäsi sähköisenä versiona tai voit myös tulostaa sen.

Olethan jo muistanut irtisanoa edellisen asuntosi. Jos olet muuttamassa vuokraamastasi vuokra-asunnosta, hoida irtisanominen ajoissa ja ohjeitamme noudattaen. Vuokrasopimus tulee aina irtisanoa hyvissä ajoin, jotta vältytään mahdollisilta ongelmatilanteilta. Katso lisäohjeita sivuiltamme!

Suosittelemme käytettäväksi ilmaista irtisanomislomakettamme!

Mikäli sinulla on oikeus Kelan opiskelijan asumistukeen tai yleiseen asumistukeen muista ilmoittaa muutoksista myös Kelalle, www.kela.fi. Lisäksi muista hankkia tarvittavat asiakirjat jo hyvissä ajoin. Hakiessasi opiskelijan asumistukea tulee sinulla olla liitteenä jäljennös vuokrasopimuksestasi. Jos haet yleistä asumistukea, sinun tulee toimittaa hakuvaiheessa jäljennös vuokrasopimuksesta sekä talonkirjaote, jonka saat isännöitsijältä.

Voit tehdä muutokset sekä haut helposti Kelan internet-sivuilla. Hakemuksen Kelalle voit lähettää, vaikka sinulla ei vielä olisikaan kaikkia tarvittavia asiakirjoja, voit myös toimittaa ne jälkikäteen. Tämä voi nopeuttaa Kelan päätöstä, eikä sinun tarvitse odottaa kuukausikaupalla päätöstä.

Postiin, maistraattiin ja väestönrekisterikeskukseen tulee tehdä lakisääteinen muuttoilmoitus. Muuttoilmoitus tulee tehdä lain mukaan aina, kun muuttaa asunnosta toiseen pysyvästi tai jos tilapäinen asuminen toisessa osoitteessa kestää yli kolme kuukautta. Muuttoilmoituksen voit tehdä helposti osoitteessa www.muuttoilmoitus.fi tai vastaavasti lomakkeella, joka on noudettavissa postista tai maistraatista. Muuttoilmoitus tulee olla tehtynä viimeistään viikon kuluttua muutosta.

Tee ilmoitus kaikille eri tahoille, kuten pankille, lehdille, vakuutusyhtiölle, järjestöihin, teleoperaattorille jne. Muista myös ilmoittaa ystävillesi sekä sukulaisille uudesta osoitteesta.

Postista on saatavissa osoitteenmuutoskortteja, joita voit lähettää kotimaassa maksutta. Osoitteenmuutoskorttien avulla voit ilmoittaa esimerkiksi lähipiirillesi helposti uuden osoitteesi.

Jätehuoltosopimus
Muista tehdä jätehuoltosopimus mikäli asunnon jätehuolto kuuluu vastuullesi. Huom. koskee yleisesti vain omakotitaloja.

Vesisopimus
Vesisopimus on kiinteistön omistajan nimissä, laskutus tulee kuitenkin vuokralaiselle, joten muista päivittää vesisopimuksen laskutustiedot.

Kotivakuutus on iso ja tärkeä osa muuttoa! Vuokrasopimuksissa vuokranantaja usein edellyttää, että vuokralaisella on koko vuokrasuhteen ajan voimassa kotivakuutus. Oletko varmistanut, että kotisi ja irtaimistosi on asianmukaisesti vakuutettu? Vaikka itse olisitkin huolellinen, usein vahinko aiheutuu ulkopuolisesta henkilöstä tai tapahtumasta, kuten asuntomurto, naapurissa aiheutunut vesivahinko tai tulipalo.

Muista lähettää vakuutustodistuksestasi kopio postitse tai sähköpostitse vuokranantajalle.

Muista ilmoittaa uudet osoitetietosi vakuutusyhtiöllesi ja irtisanoa vanhasta huoneistostasi vakuutuksesi. Tarkasta samalla vaihdon yhteydessä vakuutuksesi kattavuus.

Huomiothan vakuutusta hankkiessa vakuutuksen turvatason merkityksen, sillä vakuutus voi kattaa useita asioita, joita et välttämättä tule ajatelleeksi, kuten tilapäisasumiskustannukset, jotka voivat jo yltää suurin summiin pelkästään yhden kuukaudenkin takia.

Huomioithan, ettei taloyhtiön vakuutus korvaa asukkaan irtaimistoa huoneistossa, ullakolla tai kellarissa tms!

Tee sähkösopimus asuntoosi ajoissa, sillä nopeat, viime hetkeen jätetut liittymän avaamiset yleisesti kustantavat enemmän. Lopeta lisäksi vanha sähkösopimuksesi. Muista kilpailuttaa sähkösopimuksesi, erityistä huomiota kilpailuttamiseen tulee käyttää varsinkin, jos huoneistossa on sähkölämmitys.

Ilmoita isännöitsijälle muutostasi. Ilmoitus taloon saapumisesta tulee tehdä isännöitsijälle tai vastaavasti kiinteistön hoitajalle kolmen päivän sisällä muutostasi.

Huomaa tehdä yhteyksien siirtäminen toiseen osoitteeseen, kuten Internet-yhteys ja kiinteän puhelimenliittymän siirto. Vaihtoehtoisesti hanki uudet uuteen osoitteeseesi.

Jos koulun tai päiväkodin vaihtaminen on tarpeen, huomioithan tulevan asuinalueesi päiväkoti- ja kouluasiat kuntoon. Selvitä asuinalueen tilanne ja ilmoita heidät uuteen kouluun tai päiväkotiin. Muista irtisanoa lapset nykyisestä!

Avaimia ei toimiteta / luovuteta ennen vakuuden maksamista. Toimita vakuudesta ja sen maksusta asianmukainen tosite vuokranantajalle ennen avainten hakemista.

KLIK Asuntovuokrauksen kautta vuokratut:
Vakuudesta tulee toimittaa tosite ennen kuin luovutamme avaimet. Mikäli avainten luovutus tapahtuu KLIK Asuntovuokrauksen toimistolla, voit ottaa tositteen mukaan ja tulla käymään toimistolla aukioloaikojemme puitteissa. Emme luovuta avaimia ilman tositetta maksusuorituksesta. Tositteeksi käy esimerkiksi pankin alkuperäinen vuokravakuustilin panttaussitoumus tai tuloste vahvistetusta verkkopankkimaksusta, riippuen vuokrasopimukseen kirjatusta vakuuden maksutavasta.

Jos vakuutena toimii pankkiin avattu panttaustili, muista tarkistaa huolellisesti panttaussitoumuksen tiedot oikeiksi, sillä emme vastaanota virheellistä tai puutteellista panttaussitoumusta.

Muista varata isännöitsijän kautta saunavuorot sekä autopaikat. Yleisesti ne jaetaan jonotusjärjestyksessä. Voit samassa yhteydessä tehdä ilmoituksen taloon saapumisestasi.

Oletko miettinyt jo minne kaikki tavarat pakataan? Muista etsiä hyvät ja kestävät muuttolaatikot, sillä ne helpottavat muuttoa huomattavasti (ruokakaupoista voi olla saatavilla banaanilaatikoita). Muista suunnitella myös pakkaaminen huolella, se helpottaa koko muuttoprosessia, kun sinulla on selvä suunnitelma.

Pakkaa tavarat omiin osiinsa, esimerkiksi vaatteet ja lautaset erikseen. Huonosti pakatuilla tavaroilla on aina suurempi riski rikoutua, jos et halua investoida kuplamuoviin, suojana voi käyttää esimerkiksi pyyhkeitä/kankaita sekä sanomalehtiä. Selkeä järjestys jo pakkausvaiheessa helpottaa myös purkamista. Hyvä suunnitelma on jo puoli toteutusta!

Millä kaikki tavarat kannetaan ja siirretään? Pyri varaamaan muuttoapu jo hyvissä ajoin. Selviättekö muutosta lähipiirin kesken? Jos et, ota yhteyttä muuttofirmaan. Muista kuitenkin olla ajoissa liikenteessä, varsinkin kuukausien vaihteet voivat olla erittäin kysyttyjä!

Paljonko muutettavaa tavaraa oikeasti on? Mieti minkälaisen muuttoauton tai peräkärryn tarvitset. Pakettiautoja ja peräkärryjä on vuokrattavissa monessa paikassa, esimerkiksi huoltoasemilla ja rautakaupoissa usein peräkärryn vuokrauspalveluita. Internetistä on nykypäivänä paljon hyötyä ja sieltä löytyykin useita eri palveluntarjoajia.

Peräkärryhän ei riitä! Pakettiautoja ja kuorma-autoja on myös vuokrattavana, muista kuitenkin ottaa huomioon onko sinulla kuljettaja valmiina, jolla on tarvittavat ajo-oikeudet. Joitain isojakin pakettiautoja voidaan kuitenkin ajaa B-ajokortilla.

Avaimet ovat aina muuttaessa isossa roolissa ja usein niiden luovutuksesta sopiminen voi aiheuttaa hämmennystä. Huom! Jos olet vuokrannut huoneiston Klik Asuntovuokrauksen kautta muista palauttaa avaimet Klikille. Avaimia ei saa jättää missään tapauksessa asuntoon tai luovuttaa uudelle vuokralaiselle ilman, että siitä on sovittu vuokranantajan kanssa.

Pois muuttaessasi muista palauttaa avaimet isännöitsijälle, omistajalle tai välitysliikkeelle. Muista varmistaa, että kaikki avaimet ovat tallessa. Lukkojen uudelleensarjoittaminen on kallista.

Muuttaessasi Klik Asuntovuokrauksen kautta vuokrattuun asuntoon voit hakea huoneiston avaimet Klik Asuntovuokrauksen toimistolta, mikäli muuta ei ole aiemmin sovittu. Pyri sopimaan asunnon avaimien hausta etukäteen.

Mikäli asunnosta löytyy edellisen vuokralaisen avaimia tai tarvitset vara-avaimia, ole yhteydessä vuokranantajaasi!

Muuttopäivänä huoneisto luovutetaan siivottuna ja muuten vuokrasopimuksessa sovitussa kunnossa. Muuttopäivästä sopiminen etukäteen entisen tai tulevan asukkaan kanssa helpottaa muuttoaikataulun suunnittelua huomattavasti.

Asunnot tulee olla perusteellisesti siivottuja niitä luovutettaessa, joten muista siivota asunto huolellisesti.

Poismuuttaessa asunto tulee olla huolellisesti siivottu! Muista siivota joka paikka huolellisesti, esimerkiksi lattiat, väliovet, kalusteiden ovet, wc, peseytymistilat, lattiakaivot, liesituuletin, liesi kokonaisuudessaan (myös lieden takaa), jääkaappi sekä pakastin.

Lisää asunnon perusteellisesta siivouksesta ja tarkemmat ohjeet siivousohjeestamme.

Muista tarkastaa asunto perusteellisesti sisään muuttaessa sekä pois muuttaessa. Asunnon mahdollisista vahingoista tulee ilmoittaa vuokranantajalle. Sisään muuttaessa vahingot kannattaa taltioida valokuvilla. Tarkista asunnon lisäksi myös varasto- ja kellaritilat.

Vuokralainen, joka on vuokralla Klikin kautta vuokratussa asunnossa:
Kun olet tyhjentänyt asunnon tavaroista, suorita asuntoosi muuttotarkastus. Muuttotarkastus tehdään sähköisesti ja se takaa sinulle oikeusturvaa mahdollisessa ongelmatilanteessa. Sähköiseen muuttotarkastukseen pääset tästä!

Klikin edustajan / vuokranantajan tarkastus:
Vuokralaisen poismuuttaessa asunto tarkastetaan, tarkastaessa asunnon tulee olla mahdollisimman tyhjä. Asunnon tarkastusajankohdasta tulee sopia vuokranantajan kanssa. Asunnon tarkastaa vuokranantaja tai sovittaessa KLIK Asuntovuokraus.

Poismuuttaessa asunto tulee olla huolellisesti siivottu! Muista siivota joka paikka huolellisesti kuten: Lattiat, väliovet, kalusteiden ovet, wc, peseytymistilat, lattiakaivot, liesituuletin, liesi kokonaisuudessaa (myös lieden takaa), jääkaappi sekä pakastin.

Huomioithan, että jos asuntoa ei ole huolellisesti siivottu, siivouksen tulee suorittamaan siivousfirma ja kulut laskutetaan vuokralaiselta.

Jätä asuntoon kaikki asuntoon kuuluvat varusteet, kuten ikkunanavaaja, verhoklipsut, käyttöohjeet, ym. Kaikki puuttuvat varusteet laskutetaan vuokralaiselta.

Voit käyttää siivousohjettamme siivoustasi helpottaaksesi!

Tarkista onko uusi osoitteesi kaapeli- vai antennitalous.

Pesukoneet sekä eri laitteiden käyttöohjeet tulee aina pysyä siellä missä itse koneetkin ovat. Laitteiden asentaminen tulee tapahtua ammattilaisen toimesta.

Muistathan ettei pesukoneita saa koskaan jättää käymään valvomatta. Vuotavat letkut ja liitännät voivat aiheuttaa jo minuuteissa mittavat satojen litrojen vesivahingot. Tulovesihanat tulee pitää suljettuna kun kone ei ole käytössä.

Pesukoneita asentaessa muista ottaa huomioon koneiden paikat. Koneet tulee olla sijoitettuina lattiakaivollisiin tiloihin tai vastaavasti koneen alle tulee asentaa muovikaukalo, joka ilmaisee vuodon. Poistovesiletkut tulee kiinnittää viemäröintiin, eikä esimerkiksi roikkumaan wc-istuimen reunaan, jossa vaarana on, että letku putoaa lattialle.

Muista tarkistaa kaikkien koneiden liitännät säännöllisesti. Tarkistusten avulla voidaan säästyä isommilta vahingoilta.

Muista jättää asuntoon käyttöohjeet asuntoon jäävistä kodinkoneista (esim. tiskikone tai hella) helpottaaksesi seuraavaa asukasta.

Aloita maksamaan vuokraasi vuokranantajasi tilille. Vuokrista ei yleisesti lähetetä erillisiä laskuja, muista tarkistaa vuokrasopimuksesta tarkemmat tiedot vuokran maksamisesta. Tarkista vuokrasopimuksesta pankkiyhteys sekä vuokramaksupäivä. Muista noudattaa vuokranmaksupäivää, jos vuokranmaksu viivästyy, ota heti yhteyttä vuokranantajaan.

Useimmiten vuokraa maksaessasi maksat sekä vuokran ja mahdollisen vesimaksun samassa yhteissummassa. Vuokranantajan tilinumeron ja tiedot löydät vuokrasopimuksesta. Tilisiirtoa tehdessäsi, kirjoita viestikenttään asunnon koko osoite selventämään, lisäksi muista käyttää viitenumeroa jos sellainen on vuokrasopimuksessa annettu. Jos asunnon yhteydessä on esimerkiksi autopaikka, maksetaan sekin vuokranantajan tilille ellei sopimuksessa ole muuta mainittu.

Taloyhtiölle tilille maksetaan taloyhtiöltä erikseen tilatut autopaikat sekä saunamaksut tms.

Sähköyhtiö laskuttaa suoraan vuokralaista sähkösopimuksensa mukaan, jonka vuokralainen on solminut, ellei vuokrasopimuksessa ole toisin sovittu.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form