Tampereen väestö jatkaa kasvuaan

Tampere on valittu kolme kertaa peräkkäin Suomen houkuttelevimmaksi kaupungiksi asuntosijoittajien keskuudessa, paljastaa Suomen Vuokranantajien kaupunkivertailu. Tämä merkitsee kolmatta peräkkäistä vuotta, kun Tampere pitää ykkössijaa, vahvistaen asemaansa sijoittajien suosikkikohteena. Seuraavina listalla seuraavat Turku toisella sijalla ja Kajaani kolmantena, osoittaen suurten yliopistokaupunkien ja kasvukeskusten vetovoiman asuntosijoittamisessa.

Tampereen seudun väestönkasvu jatkuu vauhdikkaana

Tampereen alueen väestönkasvu näyttää jatkuvan vahvana, osoittaen merkkejä jopa taantuman vaikutusten ohittamisesta. Etenkin Tampere sekä sen lähikunnat Pirkkala, Kangasala ja Ylöjärvi ovat kokeneet 2023 vuoden aikana merkittävää kasvua, ylittäen viime vuoden kasvuluvut. Vaikka jotkut kehyskunnat ovatkin jääneet hieman jälkeen edellisvuoden kasvuvauhdista, väestön vähenemistä on havaittu ainoastaan Orivedellä ja Vesilahdessa. Koko seudulla asukasluku on nyt ylittänyt 416 000 ihmisen rajan.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan, tammi–lokakuun aikana, seudun väestö on kasvanut 6 743 asukkaalla, mikä on noin 1 300 henkeä enemmän kuin edellisenä vuonna samana aikana. Tästä kasvusta valtaosa, 5 604 asukasta, on keskittynyt Tampereelle – kasvua edellisvuoteen nähden lähes 1 500 asukasta. Tämä tarkoittaa, että väestönkasvu on ollut 2,25 prosenttia. Kehyskuntien yhteinen väestönlisäys on 1 139 asukasta, mikä on hieman vähemmän kuin viime vuonna.

Nyt Tampereen seutu erottuu selvästi kasvun kärjessä Suomen suurimpien kaupunkiseutujen vertailussa. Erityisesti Tampereen väestönkasvun nopeus on ylittänyt jopa pääkaupunkiseudun, kasvuprosenttien ollessa 1,65–1,52. Myös Turku ja Oulu kasvavat, mutta hieman maltillisemmin.

Tampereen alue houkuttelee asukkaita Pirkanmaan reunoilta, muualta Suomesta sekä ulkomailta. Maan väestönkasvu perustuu suurelta osin ulkomailta saatuun muuttovoittoon, joka on ollut viime aikoina erityisen vilkasta. Tampere on hyötynyt tästä trendistä merkittävästi, saaden tammi–lokakuussa huomattavan määrän muuttovoittoa ulkomailta.

Suomen kuntien keskikoko oli viime vuonna 5 879 asukasta, ja puolet kunnista on tätä pienempiä. Tampereen seutu kykenee tänä vuonna helposti imemään kokonaisen tällaisen kunnan verran asukkaita ja Tampere itse on lähes yksinään vastuussa tästä kasvusta.

Vain seitsemässä Suomen 19 maakunnasta väestö on kasvanut kuluvan vuoden alkupuolella, jossa Pirkanmaa on sijoittunut kolmannelle sijalle. Asukasvirran kasvu on suurelta osin positiivinen haaste, joka tuo mukanaan tarpeen julkisten palvelujen ja investointien lisäämiselle sekä yksityisen sektorin kasvulle. Työvoiman tarve kasvaa kaikilla sektoreilla, mukaan lukien kauppa ja palvelualat sekä asuntomarkkinat.